Son dönemde yapılan istatistiki araştırmalarda ne yazık ki anne sütü ile beslenen bebek oranın giderek azaldığı saptanmıştır. Anne sütü ile beslenmeyen bebeklerin mama ile beslenmeye başladığı düşünülebilir fakat ilginç olarak anne sütü ile besleme oranı azalırken, aynı istatistikler bebeklerdeki mama tüketiminin de azaldığını göstermektedir. Yani bu bebekler ne anne sütü ne de uygun formül mamalarla beslenmiyorlar. Peki bu bebekler ne ile besleniyor? Bu bebeklerin bir kısmı değişik hayvan sütleri bir kısmı da erken dönemde yoğun ek gıda ile besleniyor. Hayvan sütleri arasında en çok tercih edilen süt; inek sütüdür. İnek sütünü takiben ikinci sırada keçi sütü gelmektedir. Keçi sütünün son dönemde popülaritesinin artması ile maalesef anne sütü ve formül mama yerine, keçi sütü kullanılma oranında ciddi oranda bir artış olmuştur.
KEÇİ SÜTÜNÜN ÖZELLİKLERİ
İyi Özellikler:
- Kısa zincirli ve orta zincirli yağ asitlerinden zengindir. (Özellikle inflamatuar hastalıklar ve immun sistem açısından önemlidir.)
- Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri fazla (doymamış yağ asitleri kalp sağlığı ve dolaşım açısından yararlıdır)
- Nükleotitler, serbest aminoasitler fazla
- Alfa s1 kazein oranı inek sütüne göre düşük(Süt alerjisinden sorumlu olan madde kazeindir)
Kötü Özellikler:
- Kazein oranı anne sütüne göre yüksektir (Süt alerjisinden sorumlu, sindirimi zorlaştırır. İnek, koyun ve keçi sütleri kazeinli yüksek sütler olarak geçer)
- Solit yükü yüksektir, böbrekleri yorar (içerisindeki Na, Cl, K, fosfor, protein oranı yüksek olduğundan dolayı)
- İçeriğindeki Demir, Vitamin, vitamin B12 ve folik asit miktarı düşüktür.
- Anne sütünün içerdiği prebiyotikleri içermez
- Keçi sütü 100 ml de 4.1 gr karbonhidrat içerir, anne sütü ise 6.9 gr karbonhidrat içerir. (Keçi sütü bebeğe yeterli enerjiyi veremez.)
Her ne kadar inek sütü ile karşılaştırıldığında, keçi sütünün iyi özellikleri olsa da, asla anne sütü veya formül mamanın yerini tutamaz. Özellikle bir yaş öncesi bebekler için kullanılması yanlıştır.