Uzm. Dr. Alp Tunç

İNFLUENZA (GRİP) SALGINI


Uzman Doktor Alp Tunç - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı 13.12.2019

Grip, influenza ismi verilen virus tarafından yapılan bir enfeksiyondur. İnfluenzanın 3 tipi olmakla birlikte insanlarda en sık influenza A ve influenza B tipleri enfeksiyon yapar. İnfluenza C daha hafif hastalıklar yapar, klinik olarak önemi yoktur. İnfluenza A İnsan, domuz, at, kuş ve deniz memelilerinde görülür. İnfluenza B ise sadece insanlarda görülür. Özellikle inflenza A salgınlardan sorumlu tiptir.

İNFLUENZA (GRİP) SALGINI

İnfluenza A virüsü değişik zamanlarda salgınlara neden olmuştur. Bu salgınlara neden olan influenza virusu kimi zaman bünyesinde domuz ve kanatlı hayvanlara ait parçalar içerdiği de görülmüştür. İçerdiği parçalara göre daha önceki yıllarda Domuz gribi veya kuş gribi ismi de verilmiştir. Bu yıl ki virusa Domuz gribi ismi verilmesi terminolojik olarak doğru değildir. Tipe göre influenza A, İnfluenza B, İnfluenza C ismi verilmelidir.İnfluenza A tipinin Türkiyede en sık iki tip görülmektedir, bunlar H1N1, H3N2 tipleridir. H1N1 daha ziyade çocukluk ve genç erişkinlerde sık görülürken, H3N2 orta ve ileri yaşta görülür.

İnfluenza (Grip) nasıl bulaşır?

İnfluenza esas olarak, infekte kişiden duyarlı kişiye öksürme, hapşırma veya konuşurken oluşan damlacıklar, el sıkışma, öpüşme yoluyla bulaşır. Hapşıran veya öksürün insanların ağzını mendil veya kolları ile kapatmaları diğer insanları enfeksiyondan korumak için önemlidir. Damlacık yolu ile bulaşı engellemek için, İnsanların toplu bulunduğu yerlerden uzak durmak, kapalı ortamların sık sık havalandırılması gereklidir. Buralar dışında asansör düğmeleri, otobüs tutacakları, ATM makinası düğmeleri influenza bulaşı açısından risk taşıyan yerlerdir. Çünkü virus insan vücudu dışında, bu tarz yerlerde 2 ila 8 saat boyunca canlılığını korumaktadır.

İnfluenza (Grip) hastalığının bulguları nelerdir?

İnfluenzanın kliniği soğuk algınlığı ile karışabilir, doğru tedavi için, influenza ile soğuk algınlığının klinik ayrımı çok önemlidir.

  • İnfluenzada 38-39 dereceye varan ateşler olurken, soğuk algınlığında ateş nadir olarak görülür.
  • İnfluenzada sürekli bir baş ağrısı ve genel kırgınlık hali mevcutken, soğuk algınlığında bu bulgular nadirdir.
  • influenzada 2-3 haftaya varan bir halsizlik, yorgunluk hali olurken, soğuk algınlığında bu bulgular hafif olarak geçer.
  • İnfluenzanın kliniğinde genellikle öksürük ön planda iken soğuk algınlığında hapşırma ve boğaz ağrısı ön plandadır.
  • İnfluenzada ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir, sinüzit veya orta kulak iltihabı oluşabilir.
  • İnfluenza enfeksiyonu özellikle 5 yaş altı çocuklarda, gebelerde, bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, sistemik hastalığı olan, akciğer veya doğuştan kalp hastalığı olanlarda, alerjik bronşiti, alerjik astımı olanlarda ilerleyerek, akciğerlerde de enfeksiyona neden olabilir. Bronşit veya zatürre gelişebilir. Solunum yetmezliğine neden olarak ölümlere yol açabilir.
  • İnfluenzaya ikincil olarak miyozit (kas iltihabı) gelişebilir. Kas iltihabı çocukta yürüme bozukluğu gibi belirtiler yapabilir.
  • Eğer komplikasyon gelişmez ise çoğu hastalık 1 hf içerisinde düzelmeye başlar, yorgunluk ve vücut kırgınlığı kişinin immun sistemine bağlı olarak 2-3 hf boyunca devam edebilir.

İnfluenza tanısı nasıl konulur?

Öncelikle influenzadan şüphelenmek ve soğuk algınlığı ile ayrımının yapılması çok önemlidir. Çoğu soğuk algınlığında gereksiz olarak antibiyotik veya antivirüs ilaç kullanılmaktadır. İnfluenza enfeksiyonu düşünülen kişilerden influenza testi istenmesi uygun olar. Hızlı influenza tanı testi hastane ve kliniklerde en sık kullanılan testtir. Fakat bu testin sonuçları kişiye, kesinlikle influenza veya kesinlikle değildir dedirtmez. İnfluenzalı kişilerin % 50-70 inde test negatif olarak çıkar, yine influenza olmayan kişilerin % 10 unda test pozitif olarak çıkar. Yani test pozitif çıkmışsa büyük ihtimalle kişide influenza enfeksiyonu vardır. Aksine test negatif çıkarsa, hekim tanıya klinik değerlendirmeye göre karar verir. Hızlı testler dışında çok daha hassas fakat daha maliyetli ve ulaşılması zor testler de vardır.

Paylaş: