Bağışıklık sistemimizi destekleyerek, bizleri enfeksiyonlardan koruyan doğal ilaçlar hangileridir:
PROPOLİS
Propolis arıların bitkilerden topladığı antioksidan bir karışımdır. Arılar propolisi, kovanlarını mikroplara karşı korumak için kullanırlar. Antibakteriyel ve anti mantar etkilerinden faydalanırlar. Propolis içerik olarak; polifenoller, fenolik asitler ve bunların esterleri, terpenler, steroitler, B1, B2, C ve E vitaminleri, mineraller ve aminoasitler içerir. Antioksidan özelliği birçok meyve sebzeye göre çok yüksektir. Propolisi doğal, salgı fonksiyonunu artıran, geniş spektrumlu bir antibiyotik olarak tanımlayabiliriz. Propolis bakterileri öldüren makrofaj hücrelerini aktive eder. Propolisteki özellikle fl avanoidlerin antibakteriyel etkisi vardır. Tek başına antibakteriyel etkisi den olan propolisin, antibiyotiklerle kullanıldığında antibiyotiğin gücünü 100 kata kadar artırdığı görülmüştür. Propolis kullanan hastalarda faranjit, bronşit, nezle ve rinit te belirgin bir azalma olduğu saptanmıştır. Soğuk algınlığı olan hastalarda propolis kullanmayan hastalarda şikayetler 5 günde düzeldiği görülürken, kulanan hastalarda şikayetler ortalama 3 günde düzelmiştir. Propolis direk olarak etki göstermez, mutlaka uygun bir çözücü içerisinde çözülmelidir.
KARAMÜRVER (SAMBUCUS NIGRA)
Sambucus nigra antioksidan, antiviral, antibakteriyel, antiltihap özelliği olan bir meyvedir. Türkiyede bu meyveden üretilen şurup ve tabletler bulunmaktadır. Soğuk algınlığı, virüs enfeksiyonlarında etkili olduğu gibi, Bronşit tedavisinde de etkilidir. Enfeksiyonun kendisinin tedavisine olan etkisi dışında öksürük, ateş, yorgunluk, boğaz ağrısı gibi semptomların azaltılmasına da yardımcı olur. Sambucus nigra antivirüs ve antiviral etkisini içerisindeki fl avonoidler yardımı ile gösterir. Bu sayede bağışıklık sistemini de düzenler. Sambucus nigra içerisindeki antosiyanidin antibakteriyel etki gösterir.
BETA GLUKAN
Beta glukanın bağışıklık sistemini güçlendirici, antivirüs özelliği, anti alerjik özelliği mevcuttur. Bağışıklık sistemi kuvvetlendirici özelliği ile bakteriyel enfeksiyonları, ağız içi yaralarını iyileştirir. Antiviral özelliği Domuz gribi virüs enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir. Aynı zamanda Alerji sistemindeki hücrelerin dengesini sağlayarak alerjik rinit, saman nezlesi gibi hastalıkların tedavisine destek sağlar. Enfeksiyon oluştuktan sonra tedavi edici özelliği olduğu gibi enfeksiyon öncesi de koruyucu özelliği mevcuttur.
AFRIKA SARDUNYASI KÖKÜ (PELARGONIUM SIDOIDES)
Bağışıklık sistemini uyarıcı etkisi mevcuttur. Bu özelliği ile Çocukları grip, soğuk algınlığına karşı korumaya yardımcı olur, hem de hastalanmış çocukların hızlı iyileşmesini sağlar. Bağışıklığı destekler. Antivirüs ve antibakteriyel etkinliği vardır. Soğuk algınlığı dışında Farenjit, sinüzit ve bronşitte de etkilidir. Aynı zamanda solunum yollarındaki temizleyici tüycüklerin hareketini artırır.
C VİTAMİNİ
C vitamini antioksidan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirici etkisi vardır. Bunun dışında çinkonun kollajen sentezi, yaraların iyileşmesi, demir emiliminin artırılması gibi etkileri de mevcuttur.
PROBİYOTİKLER
Mikropların esas olarak vücuda 2 adet giriş yeri mevcuttur. Bunlarda birisi solunum yolu, diğeri sindirim sistemidir. Sindirim sisteminin önceleri yalnızca besinlerin sindirimi ile ilgili olduğu düşünülürken, son yıllarda bağışıklık sistemi ile ilişkisi ortaya konulmuştur. Bağırsakların iç yüzünü kaplayan iyi bakteriler (fl ora) mikropların ve diğer maddelerin vücuda girişinde bir bariyer görevi görmektedir. Bu bariyer bozulduğu taktirde mikroplar ve vücuda zarar verebilecek maddeler kolaylıkla vücuda girip, kana geçebilir. Enfeksiyona yol açabilir. Bu fonksiyonu dışında probiyotik kullanımı alerjik hastalıkları azaltır, kişinin alerjiye olan yatkınlığını azaltır. Tekrarlayan enfeksiyonların çoğunun altında alerji olduğu bilinen bir gerçektir. Probiyotikler bu yönü ile çocuklarda enfeksiyonların gelişim sıklığını azaltır. Fast food tarzı beslenme, işlenmiş gıdalar, çikolata gofret vs kullanılan antibiyotikler, GDO lu gıdalar, stres, az uyku gibi etkenler bağırsak fl orasını bozar. Bozulan bakteri fl orasının yerini kimi zaman kötü mikroplar da kaplayabilir. Vücudun dışarı açılan kapısının korunabilmesi amacıyla probiyotik kullanılması yerinde olacaktır. Probiyotik seçerken probiyotiğin içerdiği bakteri ve mantarlara kullanacağınız amaca göre karar vermesi gereklidir.
ÇİNKO
İmmun sistem ve epitel dokunun sağlıklı olması için gereklidir. Çinkonun antioksidan ve anti iltihap özelliği mevcuttur. Bu özelliği ile virüslerin çoğalmasını engeller. Protein, karbonhidrat ve yağ metabolizmasında görevlidir. Bu sayede çocukları enfeksiyonlara karşı korur. Sık hastalanan çocuklarda çinko eksikliği olup olmadığı mutlak değerlendirilmeli tedavisi verilmelidir.
D VİTAMİNİ ve DEMİR
D Vitamini bağışıklık sistemi için en gerekli olan vitamindir. Tekrarlayan enfeksiyonu olan çocuklarda mutlaka Kan D vitamini düzeyine bakılmalı. D vitamini eksikliği varsa mutlaka D vitamini yerine konulmalıdır. D vitamini eksikliği bağışıklık sistemi dışında alerji sistemini de etkileyerek tekrarlayan enfeksiyonlara neden olur. Yine demir düzeyinde eksiklik olan çocuklarda tekrarlayan enfeksiyonlar sık olarak görülür.
BALIK YAĞLARI
Balık yağları kullanımı çocukların bağışıklık sistemini destekleyerek sık enfeksiyon geçirmesini engeller. Eğer haft ada 2 defa düzenli olarak balık tüketilemiyorsa mutlaka balık yağı kullanılmalıdır. Balık yağı kullanımı alerjik hastalıkların semptomlarını hafifl eterek, üst solunum yolu enfeksiyonlarının oluşumunu zorlaştırır, tekrarlanmasını engellemeye yardımcı olur.