Yaz aylarının gelişi ile birlikte tatil planları da başladı. Uçak yolculukları artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Eğer çocuğunuz ile birlikte seyahat ediyorsanız, alacağınız birkaç önlemle uçak yolculuklarınızı işkence olmaktan kurtarıp, mutlu bir anı haline gelmesini sağlayabilirsiniz. Çocuklarla yapılan her işte olduğu gibi uçak yolculuğunu yapmadan önce detaylı bir planlama yapmak büyük önem taşımaktadır.
Hangi yaştan itibaren çocuklar uçak ile seyahat edebilirler?
Eğer bebeğinizin bir sağlık sorunu yoksa, premature olarak doğmadı ise bebekler birinci haftadan sonra kısa uçuşlar, 3. haftadan sonra uzun uçuşlar yapabilir. Özellikle yenidoğan dönemi dediğimiz ilk bir aylık dönemde; kapalı bir ortamda birçok insanla aynı havayı solumak, enfeksiyon riskini artırabileceği için bu dönemden sonra yapılacak uçak seyahatleri çok daha sağlıklı olacaktır. Havayolu kuralları gereği bir yetişkin kucağında sadece 1 bebek ile seyahat edebilir. Bundan dolayı 0-24 ay arasında 2. bir bebeğiniz varsa ya bir yetişkin daha size eşlik etmeli ya da o bebek için de bilet almalısınız. 2. Bebek için yanınızda mutlaka araba tipi puset bulundurmalısınız. iki yaş altı bebeğiniz için ülkeler arası uzun seyahatlerde havayolu şirketinden (önceden) talep edildiği taktirde bebeğiniz için bassinet ismi verilen bebek sepetlerinden sağlanabilir. Eğer tek bebeğiniz varsa check in yaparken görevliye rica ettiğiniztakdirde (uçak ta müsaitse) yanınızdaki koltuğu boş bırakabilir. Böylece çocuğunuz boş koltuğa oturur, siz de daha konforlu bir yolculuk yaparsınız. Eğer bebeğinize bebek bileti aldıysanız, bu. biletler için kısıtlı bir bagaj hakkınızın olduğunu (bazı havayolları şirketlerinde hiç yok) bilmeniz ve eşyaları yerleştirirken ona göre plan yapmanız, sizi havaalanında ciddi bir sıkıntılar yaşamaktan kurtaracaktır.
Hangi çocuklar uçak seyahati yapmamalıdır?
- Bir haftadan küçük çocuklar (Önerilmemekle birlikte bebeğin uçuşu ciddi bir zorunluluk ise genellikle havayolu şirketleri 48 saatini doldurmuş bebeklere doktor raporu ile uçuş izni verebilmektedir. Fakat 48 saatini doldurmamış yenidoğanlara doktor raporu olsa bile havayolu şirketleri uçuş izni vermezler)
- Çocukta kalp ile ilgili dolaşımını sıkıntıya sokan konjenital bir hastalığı olanlar çocuklar, akciğer hastalığı nedeni ile solunum sıkıntısının olan çocuklar uçak ile seyahat etmemelidir.
- Aktif bir enfeksiyonu olan çocukların, gerek kendi sağlığı açısından gerekse çevredeki insanlara enfeksiyon bulaştırarak onların sağlığını riske sokmaları nedeni ile uçak ile seyahatleri uygun olmaz.
- Kusması ve ishali olan çocukların, sıvı eksikliğine uğrayabilecekleri ve uçakta serum takılamayacağı için uçuşu uygun değildir.
- Kulak burun boğaz sistemi ve sinüsler ile ilgili bir hastalığı olanlar.
Uçak seyahati kulak açısından ne gibi problemlere neden olur? Çocuklarının kulaklarının zarar görmemesi için ne tür önlemler alınmalıdır?
Uçak seyahatlerinde birçok sağlık problemi yaşanabilmekle birlikte en sık kulak ile ilgili problemler yaşanmaktadır. Özellikle uçak inerken orta kulak basıncında azalma olmaktadır. Bu da kulak zarında içeri doğru bir çöküntü yaratır. Bazen bu çöküntü çok fazla olur ve orta kulaktaki basınç azalması östaki borusu (orta kulak ile burun arasında olan, basınç düzenleyen boru) ile dengelenemez. Bunun sonucunda oluşan kulak zarındaki gerilme, kulak ağrısı, kulak zarında delinme, kanama kimi zaman tam işitme kaybına kadar ilerleyen problemlere neden olabilir. Östaki borusu özellikle, grip, soğuk algınlığı, sinüzit gibi enfeksiyonlarda ödemli halde olduğundan tam olarak çalışamaz, burun ile kulak arasındaki basınç dengeleme işini yapamaz.
Alınacak önlemleri kısaca şöyle özetleyebiliriz: eğer çocuğunuzda bir üst solunum yolu enfeksiyonu varsa mutlaka tedavisi başlanmalı, uçuş öncesinde ve uçuş sırasında sık sık burun tıkanıklığını açmak için burun spreyi kulanılmalıdır. Özellikle uçak inerken çocuğun sakız çiğnemesi, şeker emmesi, birşeyler içmesi sağlanmalıdır. Eğer yolcu bebek ise bebeği uçak inerken ve kalkarken emzirmek yerinde olacaktır. Uçuş öncesi çocuğunuza Valsalva manevrasını öğretip, (valsalva manevrası, östaki borusunu açıp kulaktaki basınç dengesini sağlayan bir manevradır), Eğer iniş sırasında bir kulaklarında rahatsızlık hissederse bu manevrayı yapmasını sağlayabilirsiniz. Valsalva manevrasında: Burun parmaklarınızla sıkıldıktan sonra, ağızdan nefes alınır, ağız kapalı iken hava itilir. Hava genzinizden kulağa gönderilir.
Eğer uçuş sonrası çocuktaki yakınmalar birkaç saatten fazla sürüyorsa, çocukta belirgin işitme kaybı varsa, baş dönmesi varsa, kulaktan kan gelmesi oluyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Uçuş öncesi evde hazırlık
Gerek havaalanında gerekse uçuş sırasında kabin içerisinde bebeğiniz için ihtiyacınız olan herşeyibulamayabilirsiniz. bu nedenle uçuş öncesi yapılan iyi bir planlama seyahatinizi çocuğunuz ve sizin için zehir olmaktan kurtaracaktır. Seyahat çantanızı diğer çantalardan ayrı hazırlamak işinizi kolaylaştıracaktır. Seyahat çantasında neler olmalıdır?
Bez kullanan çocuklar ve bebekler için yolculuk sırasında sıkıntı çıkmaması için ihtiyacınız olacağını düşündüğünüzden çok daha fazla bez, ıslak mendil, alt açma bezi, kirliler için poşet. Kabin içersinde bez değiştirmek gerek hijyenik gerekse koku açısından uygun değildir. Uçak tuvaletleri bildiğiniz gibi dardır ve alt değiştirmek zordur. Eğer kabin memurlarından yardım isterseniz, uçak tuvaletini bez değiştirmeye uygun hale getireceklerdir. Tabi ki bez kullanmayacak kadar büyük bir çocuğunuz varsa, tuvalet için yanınızda sadece ıslak mendil bulundurmanız yeterli olacaktır.
Havaalanları ve uçuş kabinlerinin ısısı her zaman kontrolümüz altında olmaz, özellikle kabinde terledikten sonra tam kapasite çalışan havalandırmalar beni çok rahatsız eder. Bu nedenle çocuğunuzun üşümemesi için yanınızda mutlaka battaniye, bir kaç adet ekstra zıbın, çorap, mont, fazladan kıyafet, iç çamaşırı almanız yerinde olacaktır. Çocuğunuzun seyahat sırasında rahat hareket edebileceği, gerekirse uzanıp dinlenebileceği bir kıyafet giydirmeniz, onun konforlu bir yolculuk yapmasını sağlayacaktır. Eğer afacan bir çocuğunuz varsa belirgin renkte bir kıyafet tercih etmeniz onu gözünüzden kaçmasını zorlaştıracaktır. Eğer pusetle uçuş yapacaksanız puset kılıfınızı yağmur ve rüzgar açısından yanınızda bulundurmanız yerinde olacaktır.
Eğer çocuğunuz emzik emen bir çocuk ise en az 2 adet emzik almanız, inişte ve kalkışta onun kulaklarını korumak ve seyahat sırasında huzursuzluğunu gidermek açısından size çok yardımcı olacaktır. Daha büyük çocuklarda, bir kaç adet biberon (her zaman biberon temizleyecek yer bulunamayabilir), sakız, emmesi için şeker almanız önemlidir.
Çocuğunuzun sevdiği sağlıklı yiyeceklerden bir poşet hazırlarsanız, havaalanı ve uçuş sırasında çok rahat edersiniz. Mama ile beslenen çocuklar için mamalarını, biberonlarını ve bir termosta (! mamaya yetecek kadar, daha fazla değil) sıcak su almanız yerinde olacaktır.
Tabi ki en önemli kısımı en sona sakladım. Havaalanında ve uçuşta sürekli sıkılan huzursuz bir çocukla yolculuğunuz mahvolsun istemiyorsanız, onun seveceği, ilgisini çekecek oyuncakları, daha büyük çocuklar için kitap ve resimli kartları almayı unutmamalısınız.
Havaalanı ve uçuşa hazırlık
Havalanınıda check in bankosuna kadar gittikten ve bavulları verdikten sonra çoğu hava yolu şirketi pusetinizle uçağa kadar gitmenize izin veriyor. Hem bebeğin hem de kabin bagajınızı taşımak açısından puset kullanmak çok pratik oluyor. Check in bankosunda pusetle geçiş yapacağınızı bildirirseniz uçağın kapısına kadar pusetle gelip, uçuş sonrası da pusetinizi kullanarak çıkış yapabiliyorsunuz. Uçağa binerken normalde bebekli aileler en önce alınıyor. Rahat rahat yerleşebilmek için güzel bir avantaj ama kızım içeride bir dakika bile fazla durmak istemediğinden biz uçağa en son binen kişiler olurduk.
Uçuş anı
İşte bütün hazırlıklar tamam ve uçuşa hazırsınız. Tabi ki tüm bunlara rağmen kapalı bir ortam, kuru bir hava çocuğunuzu huzursuz hale getirebilir. bu açıdan sık sıvı tüketilmesi uygun olacaktır. Kalkışta ve inişte kulaklar açısından yapılması gerekenleri yazmıştım. Uçuş başladıktan sonra çocuk sıkılana kadar oyuncakları veya kitapları çıkarmanızı önermem. Ne kadar süreci uzatırsanız o kadar rahat bir yolculuğunuz olacaktır.
Son olarak; İhtiyacınız olduğu anda kabin memurlarından yardım istemekten çekinmeyin ve sizin çocuğunuzla seyahat ettiğinizi anlayamayacak kadar ilkel insanları hiç umursamayın.
İYİ UÇUŞLAR DİLERİM